KOKYBIŠKAS SANDARINIMAS – ŽINIOS IR DĖMESYS DETALĖMS


Vadovaujantis Europos Sąjungos direktyvomis, nuo 2021 metų visi Lietuvoje naujai statomi pastatai turės būti beveik nulinės energijos sąnaudų. Tam, kad tai būtų galima pasiekti, vienas svarbiaus uždavinių - pastato ir jo atitvarinių konstrukcijų sandarumas. Aktualus išlieka sandarinimo kokybės klausimas. 

Kas yra kokybiškas sandarinimas – tai sandarinimo procesas, kurio metu pasitelkiant žinias ir tinkamas medžiagas, formuojamas vientisas ir sandarus pastato apvalkalas. Ypač atidžiai sandarinamos tos pastato vietos, kurios gali pridaryti žalos konstrukcijoms. Proceso pabaigoje, naudojant specialią slėgio skirtumui sukelti įrangą, atliekamas kontrolinis sandarumo testas. Konkrečiai ir greitai nustatoma ar liko nesandarių pastato vietų, esant trūkumams - ištaisoma. 

Vientisas pastato sandarumas pasiekiamas kai:
- įrengtas garo izoliacijos pastato sluoksnis – karkasinėse konstrukcijose įrengiamas difuzinis membranos sluoksnis.
- suformuotas vėjo izoliacinis pastato sluoksnis – įrengiama speciali priešvėjinė plėvelė. Vėjo izoliacinė plėvelė turi būti sujungta su visomis tarpusavyje besijungiančiomis užlaidomis bei pastato dalimis.
- atliktas langų ir durų sandūros užsandarinimas (t. y. iš išorės bei viduje).
- užsandarinti pastato konstrukcijas kertantys elementai - tai gegn, sijų, balkonų, stoglangių, kaminų, ventiliacinių kaminėlių ir įvairių komunikacinių įrenginių susikirtimo vietų su pastato vidaus ir išorės konstrukcijomis sandarinimas.

Vienos problemiškiausių vietų pastato konstrukcijoje, per kurias dažniausiai gali nukentėti sandarumas yra: langų angokraščiai, pamatų ir sienos sandūra, sienos ir perdangos plokštės jungtis, sienos ir šlaitinio stogo jungtis, įvairių komunikacinių įrenginių susikirtimo vietos su konstrukcijomis. Todėl sandarinimo darbų pradžioje būtina atskirai aptarti visas šias problemines vietas ir numatyti aiškius sprendimo būdus, kaip tas vietas kokybiškai užsandarinti.

Pagrindinės funkcinės savybės užtikrinančios ilgalaikį pastato energinį efektyvumą - sandarumas, šiluminė izoliacija ir izoliacijos ilgalaikis stabilumas dėl išorinio poveikio. Tam, kad visa tai veiktų kokybiškai kaip viena sistema, naudojamos sandarinimo medžiagos ir jų deriniai. 
Sandarinimo sistemos komponentai:
- sandarumą užtikrinančios lipnios juostos,
- garų ir oro izoliacinės plėvelės pastato konstrukcijų užsandarinimui,
- elastinga lipni sandarinimo mastika,
- klijai, gruntai, sandarikliai ir kt. (daugiau informacijos ieškokite čia).

Naudojant šiuos komponentus būtina suformuoti vientisą stogų ir sienų izoliaciją. Montavimo metu susidariusios izoliacinės plėvelės sluoksnių užlaidos (paliekant ne siauresnę nei 100mm), turi būti kruopščiai užsandarintos tam tinkama lipnia sandarinimo juosta. Atliekami perėjimų sandarinimai ties sijomis, kaminais, ventiliaciniais kaminėliais, vamzdynais, elektros laidais kertančiais pastato konstrukcijas iš vidaus į išorę ir atvirkščiai. Būtina atkreipti dėmesį, kad klijuojant sandarinimui skirtas juostas, negalima jų tampyti jėgos pagalba. Siekiant puikaus pastato sandarumo rezultato, patartina sandarinti tik lipniomis ir tampriomis sandarinimo juostomis.

Sandarinimo paviršiai turi būti švarūs. Porėti ir dulkini paviršiai dengiami gruntu. Mažiausias tarpelis ar skylutė privalo būti kruopščiai užsandarinti. Rinkitės tik patikimas sandarinimo medžiagas. Naudodami pigias, ne sandarinimui skirtas medžiagas, tokias kaip - neelastingus pigius hermetikus, akrilines, silikonines plėveles, hidroizoliacinės medžiagas, pridarysite daug žalos pastato sandarumui. Tai trumpalaikis ir nuostolius atnešantis sprendimas. 



Jeigu norite, kad pastato sandarinimo darbai būtų atlikti kokybiškai, kreipkitės į mus:
- kokybiškai įrengiame izoliacines plėveles ir atliekame sandarinimo darbus,
- patariame kaip ištaisyti nesandarumo klaidas ir esant pageidavimui juos patys ištaisome.
- atliekame matavimus ir sudarome darbų sąmatas,
- teikiame konsultacijas,
- tarpinius sandarinimo testus atliekame greitai, paprastai ir aiškiai nurodome esamas nesandarumo priežastis,
- turime akredituotą sandarumo laboratoriją, atitinkančią reikalavimus pagal standartą LST EN ISO 9972:2015 „Šiluminės pastatų charakteristikos. Pastatų pralaidumo orui nustatymas. Ventiliatorinis slėgių skirtumo metodas“,
- turime reikiamą šiuolaikinę sandarumo tyrimams atlikti įrangą bei priemones;
- dirbame gerai ir greitai visoje Lietuvoje.
- sandarinimo darbams suteikiama 100 % sandarumo garantija.

Daugiau informacijos telefonu - 862350820 arba rašykite – el.p. info@termas.lt