SKIRTUMAI TARP ATVIRŲ IR UŽDARŲ PORŲ POLIURETANO PUTŲ




Uždarų porų poliuretanas
Vienas svarbiausių žingsnių, prieš ruošiantis šiltinti gyvenamąjį namą, komercinį ar kitokios paskirties pastatą poliuretano putomis, yra įvertinti kokias poliuretano putas pasirinkti: atvirų ar uždarų porų. Tiek atvirų, tiek uždarų porų putos yra sudarytos iš dviejų komponentų. Putų pasirinkimas įtakoja kainos skirtumą, šiltinimo būdą bei patį rezultatą.  


Atvirų ir uždarų porų poliuretano putos tinka gyvenamųjų, ūkinių, pramoninių, administracinių ir komercinių pastatų šiltinimui.  Tinka šiltinti lauko ir vidaus sienas, pertvaras, lubas, pastoges ir kt. Uždarų porų poliuretanas tinka šiltinti pamatus, plokščiuosius stogus ir kitas nestandartinio tipo konstrukcijas. Uždarų porų poliuretanas būdamas mažo pralaidumo garams, taip pat tinka baseinuose, pirtyse, specialios paskirties objektuose (pvz. : daržovių saugyklose, šaldymo kamerose).

Atvirų porų poliuretanas
Abiejų šių tipų putų cheminė struktūra yra panaši, tačiau jos turi savo skirtumų. Pagrindinis skirtumas, kuo skiriasi atvirų porų poliuretanas nuo uždarų porų poliuretano yra tai, kad pačios poros nėra uždaros, ir tai daro atvirų porų poliuretano putas minkštesnes ir silpnesnes. Uždarų porų poliuretano poros yra visai uždaros, taip sukuriamas didesnis atsparumas orui ir vandens garams. Trūkumas, kad uždarų porų poliuretanas yra tankesnis, todėl reikia daugiau medžiagos, todėl jos yra brangesnės.


Poliuretano putos yra vienalytė medžiaga, neturinti jokių sujungimų. Tiek atvirų porų, tiek uždarų porų poliuretano putos užpildo net mažiausius plyšius nepalikdamos tarpo tarp šiltinamojo paviršiaus ir šiltinamosios medžiagos, todėl konstrukcija izoliuojama pilnai. Taip pat jos sukimba su bet kokiu paviršiumi, išskyrus polietileną. 




ATVEJO ANALIZĖ:

Pabandėme paanalizuoti apšiltinto B klasės namo stogą atvirų ir uždarų porų poliuretanu pasinaudojus U – Wert programa. Kaip matyti iš pateiktų paveiksliukų (1 pav., 4 pav.) tiek atvirų porų poliuretanu, tiek uždarų porų poliuretanu šiltinant prieš darbus reikia uždengti difuzinę plėvelę ir poliuretaną pūsti ant jos. 

1 pav. Atvirų porų poliuretano izoliacija B klasės namui

2 pav. Gauta varža apšiltinus atvirų porų poliuretanu B klasės namą


Šiuo atveju atvirų porų poliuretanui buvo taikomas šilumos laidumo koeficientas 0,038 W/m*K. Tam kad pasiekti 6,452 m2*K/W varžą reikia užpūsti atvirų porų poliuretaną 26 cm storio sluoksniu.

3 pav. Kondensatas apšiltinus atvirų porų poliuretanu



Kaip matyti 3 pav. atvirų porų poliuretano putos yra pralaidžios drėgmei, todėl nepanaudojus garą izoliuojančios  plėvelės šiltinimo sluoksnyje susidaro kondensatas. Būtina iš pastato vidinės (šiltosios) pusės sukurti garo barjerą, nes ši medžiaga lengvai įgeria ir praleidžia drėgmę. Garo izoliacijai ekonomiškiausia naudoti 200 mikronų polietileno plėvelę, o jei norite pasiekti didesnio efektyvumo galima naudoti aliuminizuotą polietileno plėvelę, kuri dar atspindės šilumą.


Šiltinant uždarų porų poliuretanu buvo taikomas šilumos laidumo koeficientas 0,022 W/m*K. Tam kad pasiekti 6,408 m2*K/W varžą reikia užpūsti uždarų porų poliuretaną 18 cm storio sluoksniu.
4 pav. Uždarų porų poliuretano izoliacija B klasės namui
5 pav. Gauta varža apšiltinus uždarų porų poliuretanu B klasės namą




Kaip matome, pagal atliktus skaičiavimus, tam kad pasiekti panašią šiltinamo sluoksnio varžą, reikia mažesnio šiltinamo sluoksnio storio uždarų porų poliuretano (18 cm) nei atvirų porų poliuretano (26 cm). Taip pat papildomai šiltinant atvirų porų poliuretanu reikalinga garo izoliacinė plėvelė.

Taigi, atvirų porų poliuretano putos sudarytas iš porų, kurios nėra susispaudusios, akyta medžiaga, poros vidų užpildo oras. Uždarų porų poliuretano putų poros yra susispaudusios ir sujungtos sandariai kartu. Jos yra stipresnės nei atvirų porų poliuretano putų.
Iš šių medžiagų uždarų porų poliuretano putos yra stipresnės, geriau izoliuoja konstrukcijas, yra atsparios oro ir vandens garų skverbimuisi. Uždarų porų poliuretano putų tankis yra didesnis, tačiau tai reikalauja daugiau cheminių medžiagų nei atvirų porų poliuretano putos, ir todėl yra brangesnės. Atvirų porų poliuretano putos geriau izoliuoja garsą ir yra tikrai pranašesnė už stiklo vatą bei ekovatą.

Įsidėmėkite, būtinai pasikonsultuokite su profesionalu prieš šiltinantis atvirų porų ar uždarų porų poliuretanu !




Daugiau informacijos galite rasti - www.termas.lt 
Susisiekite - 861122060 ar 862350820


Komentarai