Termovizinė akistata: būsto šiltinimo sprendimai, kuriems nebuvo verta taupyti


Iš naujo aptarsime nenaujai pasitaikančią probleminę situaciją, kai atliekamas termovizinis tyrimas užsakovui – nemaloni akistata su esama būsto būkle.

Taigi, kliento prašymu, atlikom termovizinį tyrimą – įvertinti pastato šiluminės izoliacijos būseną. Name buvo apšiltintas stogas ir atlikti sandarinimo darbai. Trumpai apie situaciją objekte:

Stogas apšiltintas biria celiuliozine vata. Pirma tarp gegnių buvo ištempta garo izoliacinė plėvelė ir sutvirtinta tašeliais, lipniomis juostomis. Šiltinimo darbai atlikti purškiant ekovatą už plėvelės (taip vadinama į oro tarpą) iš apačios. Galutinis šiltinimo darbų rezultatas ir esama reali pastato būklė  pateikiama nuotraukose.


Pirmoje nuotraukoje, termovizoriaus pagalba, galime gana tiksliai pamatyti konstrukcijų paviršiaus temperatūrų skirtumus, t. y. probleminių vietų realią situaciją.


Tamsiausios vietos atvaizduoja žemiausias temperatūras, t. y. per kur vyksta ženkliai didesni šilumos nuostoliai ir gali pradėti kauptis žalinga drėgmė.


Akivaizdu, jog apšiltinimo darbų kokybė, švelniai tariant, abejotina. Vietomis nereikia net specialių prietaisų, kad pamatytume termoizoliacine medžiaga neužpildytas vietas. Tokios ekovata neužpildytos pastato dalys pasižymi dideliu prarandamos šilumos kiekiu nei aplinkinės dalys ir įvardinamos kaip – šiltinimo darbų defektais .

Taigi, šių šiltinimo darbų defektų žala:
  • sumažėja vidinių paviršių temperatūra, labai padidėja šilumos nuostoliai,
  • kraštutiniu atveju ant konstrukcijų gali pradėti kauptis didesni drėgmės kiekiai – kondensatas.

Pagrindinis energiškai efektyvių pastatų principas yra tas, kad turi būti išlaikytas šiltinimo medžiagos vientisumas, tankumas ir kiek įmanoma sumažinti visi šiluminiai tilteliai. Šiuo konkrečiu atveju, suformuotas „oro tarpas“ užpildytas nepakankamu ekovatos kiekiu, t. y. nepasiektas reikiamas tankis, vientisumas ir šiluminė varža - „pataupyta ekovatos sąskaita“. Šiltinimo darbai atlikti neprofesionaliai. Ko pasekoje prarandamas birios įpurškiamos ekovatos pagrindinis privalumas – vienalytė šiltinamojo sluoksnio struktūra.

Net ir pačiu storiausiu izoliacinės medžiagos sluoksniu užpildytas „oro tarpas“ leidžia šilumai be kliūčių skverbtis iš pastato, jei šiltinamasis sluoksnis nėra:
  • reikiamo tankio ir vienalytės struktūros,
  • nesujungtas su atskirų pastato konstrukcijų sankirtomis, vidiniai, išoriniai pastatų kampai,
  • sienos ir stogo jungties vietomis.
Teisingų technologinių sprendimų šiems defektams išvengti ar panaikinti yra pakankamai daug. Tačiau tam reikia ir profesionalių žinių, gebėjimų, specialios įrangos bei tinkamų šiltinamųjų medžiagų. Kitu atveju, pasirinkti sprendimai nepateisins lūkesčių. 

Jei turite klausimų ar norite, kad šiltinimo darbai būtų atlikti profesionaliai ir greitai - kreipkitės į mus. Dirbame visoje Lietuvoje. Teikiame konsultacijas, atliekame šiltinimo darbus, sandarumo ir termovizijos tyrimus, patariame kaip ištaisyti esamus defektus ir esant pageidavimui juos patys ištaisome.

Daugiau informacijos galite rasti mūsų internetiniame puslapyje - www.termas arba skambinkite telefonu - 861122060

Komentarai